Stappenplan
Een medische fout kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw leven en gezondheid. Het is belangrijk om te weten wat u kunt doen om uw rechten te beschermen en de schade die u heeft geleden te verhalen.
Volg deze stappen:
1. Bewaar bewijs:
- Vraag een kopie van uw medisch dossier op bij uw zorgverlener. Dit dossier bevat alle informatie over uw behandeling, inclusief diagnoses, behandelingen en testresultaten.
- Bewaar alle facturen en kwitanties die verband houden met uw medische behandeling.
- Maak foto’s van eventuele letsels die u heeft opgelopen.
- Noteer de namen en contactgegevens van alle zorgverleners die betrokken waren bij uw behandeling.
- Bewaar alle correspondentie met uw zorgverlener of zorgverzekeraar.
2. Meld de medische fout:
- U kunt de medische fout melden bij de zorgverlener of zorginstelling waar de fout is gemaakt. Dit kan schriftelijk of mondeling.
- U kunt de medische fout ook melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ). De IGJ is de toezichthouder op de kwaliteit van de zorg in Nederland.
- Bent u niet tevreden over het handelen van een zorgverlener, dan kunt u een klacht indienen bij een Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Daarmee start u een tuchtrechtelijke procedure.
- U kunt de medische fout ook melden bij uw zorgverzekeraar.
3. Schakel juridische hulp in:
- Neem contact op met een letselschadejurist die gespecialiseerd is in medische fouten. Een letselschadejurist kan u adviseren over uw rechten en mogelijkheden, en u helpen bij het claimen van uw schadevergoeding.
- Wacht niet te lang met het inschakelen van een letselschadejurist. De verjaringstermijn voor het claimen van schadevergoeding na een medische fout is 5 jaar.
- Een letselschadejurist mag dit op basis van no-cure-no-pay voor u doen.
4. Blijf geïnformeerd:
- Lees meer over uw rechten en plichten als slachtoffer van een medische fout. U kunt informatie vinden op de websites van de Stichting Patiëntenzorg (https://www.patientenfederatie.nl/), en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (https://www.igj.nl/).
- Blijf in contact met uw letselschadejurist. Uw letselschadejurist kan u op de hoogte houden van de voortgang van uw zaak en u adviseren over verdere stappen.
Belangrijke websites:
- Stichting Patiëntenzorg: https://www.patientenfederatie.nl/
- Inspectie voor de Gezondheidszorg: https://www.igj.nl/
Onthoud: U staat er niet alleen. Er zijn mensen en organisaties die u kunnen helpen om uw rechten te beschermen en de schade die u heeft geleden te verhalen. Een letselschadejurist mag dit op basis van no-cure-no-pay voor u doen.